Foto: Wim Egas

De verpleegkundigen van verzorgingshuis de Tien Gemeenten in Purmerend krijgen vanaf maandag hulp van een robot. Wimpie, zoals de zorgrobot wordt genoemd, gaat als proef drie weken logeren op een van de afdelingen voor bewoners met dementie. “Zo kan Wimpie bijvoorbeeld verhalen vertellen aan bewoners en hun lievelingsmuziek afspelen”, vertelt directeur Wim van ‘t Veer van Stichting Wonen & Zorg Purmerend aan Regio Purmerend.

Deze week kregen de verpleegkundigen van de afdeling een workshop over hoe ze moeten omgaan met Wimpie. De zorgrobot neemt taken uit hun handen. Door de software van Diginova leert Wimpie steeds meer en kan hij na een tijdje zelfs de bewoners en hun gemoedstoestand herkennen en hierop inspelen.

Directeur Wim van ‘t Veer van Stichting Wonen & Zorg Purmerend is enthousiast over de zorgrobot. “Het is niet voor de leuk. Wimpie moet in het zorgprogramma zijn plekje vinden en moet onderdeel van het team worden. Het is een toevoeging op de zorg naar onze bewoners. Alles wat er toe kan bijdragen aan de zorgdoelstellingen van onze bewoners is welkom. Wimpie is onvermoeibaar en kan steeds herhalende vragen over bijvoorbeeld welke dag het is beantwoorden.”

”Wimpie is onvermoeibaar en kan steeds dezelfde vragen beantwoorden”

Wim van ‘t veer – directeur stichting wonen & zorg purmerend

“De cliënten en het personeel van de afdeling moeten vanaf volgende week wennen aan Wimpie”, legt uit Luuk Hazenberg van software bedrijf Diginova uit. “Aan heel veel zaken komt het zorgpersoneel niet toe. En hoe mooi is het nou dat je toch een aantal zaken die je nu laat liggen, dat daar nu wel ruimte voor ontstaat. De kwaliteit van de zorg kan door Wimpie verhoogd worden. Maar eerst moet Wimpie ingewerkt worden.”

Niet vervangen

Van ’t Veer geeft expliciet aan dat het niet de bedoeling is dat de zorgrobot medewerkers gaat vervangen. “Met dezelfde medewerkers en Wimpie kan je een stuk hoogwaardiger zorg bieden. Wimpie is niet iets engs.”

Wimpie gaat bij zorginstellingen in het hele land logeren. De opgehaalde gegevens kan het softwarebedrijf Diginova gebruiken om de zorgrobot nog beter te maken waarmee ze hopen te bewijzen dat Wimpie zijn nut heeft en verzekeraars de noodzaak van de zorgrobot gaan inzien en deze gaan bekostigen.

Hoe Wimpie wordt ontvangen op de afdeling is ook voor Van ’t Veer spannend: “Kom over twee weken maar terug dan weten we meer”, zegt hij. Op die uitnodiging gaan Regio Purmerend en NH graag in. Over twee weken gaan we met camera op bezoek. Wordt dus vervolgd. 

Bron: NH nieuws, auteur: Gerie Smit & Marieke Pijlman & regio purmerend